ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώμα με καλύμματα για αισθητικούς λόγους, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Ο αέρας πρέπει να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω τους και για αυτό προβλέπεται απόσταση 15-20cm από κάθε πλευρά τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το κενό που μένει γύρω από το κάθε θερμαντικό σώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απόδοσή του. Σε περίπτωση που βάψετε τα καλοριφέρ σας, βεβαιωθείτε ότι θα χρησιμοποιήσετε το σωστό είδος μπογιάς που να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Σημειώστε ότι πολλαπλές στρώσεις μπογιάς μπορούν να μειώσουν την απόδοσή των καλοριφέρ μειώνοντας το ποσό θερμότητας που φτάνει στο δωμάτιο.

Αποφεύγετε να κλείνετε εντελώς την εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι σας για λίγο. Η δαπάνη ενέργειας για την συντήρηση της θερμοκρασίας ενός σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα είναι σαφώς μικρότερη από την δαπάνη που χρειάζεται για να ζεσταθεί ξανά ο χώρος εξ αρχής. Συμβουλή: όταν λειτουργεί η θέρμανση καλό είναι να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Μην υπερβάλετε στην θερμοκρασία που επιλέγετε για τον χώρο σας (δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 20 με 21°C). Υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί μάλλον δυσφορία παρά άνεση, και τεράστια διαφορά στη κατανάλωση καυσίμου. Εάν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα ζεστός, ελέγξτε τον θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν να ανοίξετε παράθυρα.

Στις ώρες του ύπνου, η ιδανική θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν που διατηρούμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας (π.χ. 16°C).

Μία καλή επένδυση που σας εξοικονομεί ενέργεια και μειώνει το κόστος, είναι η τοποθέτηση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. Μ’ αυτόν μπορείτε να προγραμματίσετε την λειτουργία της θέρμανσή σας με τον καλύτερο τρόπο, προσαρμοσμένο ακριβώς στις ανάγκες σας. Π.χ. μπορείτε να τον προγραμματίσετε να λειτουργεί σε θερμοκρασία μερικών βαθμών χαμηλότερα όταν φεύγετε το πρωί και να επανέρχεται στην κανονική του στάθμη, λίγο πριν επιστρέψετε στο σπίτι. Συμβουλή: “ρυθμίστε το θερμοστάτη σε μία λογική θερμοκρασία καθώς μία διαφορά ενός μόλις βαθμού μπορεί να μειώσει το λογαριασμό σας μέχρι και 10%”

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

Μια άλλη κίνηση, με μικρό κόστος αλλά με σημαντική συμβολή στη μείωση του κόστους λειτουργίας της θέρμανσης, είναι να τοποθετήσετε στα θερμαντικά σας σώματα θερμοστατικούς διακόπτες. Κατ’ αρχήν δίνουν την δυνατότητα να κρατάμε σε διαφορετικό επίπεδο θερμοκρασίας τους χώρους του σπιτιού με διαφορετικό προσανατολισμό (π.χ. στο καθιστικό θερμοκρασία 21°C, στο υπνοδωμάτιο 19°C). Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Αντικαταστήστε λοιπόν των επάνω διακόπτη των σωμάτων καλοριφέρ με έναν θερμοστατικό διακόπτη και θα έχετε έτσι εξοικονόμηση καυσίμου και θερμική άνεση.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Χρησιμοποιείστε (εφόσον είναι εφικτό) στις εγκαταστάσεις σας ελεγκτή αντιστάθμισης. Με τους ελεγκτές αντιστάθμισης ο χρόνος λειτουργίας του καυστήρα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες τις οποίες πληροφορείται μέσω του ειδικού εξωτερικού αισθητηρίου. Έτσι όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία ο καυστήρας λειτουργεί σε χαμηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερο πετρέλαιο. Η χρήση ελεγκτή αντιστάθμισης μπορεί να επιτύχει έως και 35% εξοικονόμηση καυσίμου χωρίς να αλλαχτούν άλλα δεδομένα στην εγκατάστασή σας. Συμβουλή: ο αυτοματισμός αντιστάθμισης μπορεί να ελέγχει κατ’ ευθείαν τον καυστήρα, αλλά είναι προτιμότερο ο έλεγχος να γίνεται μέσω τρίοδης βάνα και σερβοκινητήρα που εγκαθίστανται στο πίσω μέρος του λέβητα.